Sunday, January 27, 2013

Ugnsbakad lax med uppiffat ris, guacamole och squashsallad


Ingredienser:


Lax

1 gul paprika, grovt delad
1 röd paprika, grovt delad
2 färska röda chilifrukter, grovt delad
en knippa salladslök, grovt delad
800 g laxfilé
rivet skal från 1 citron
fänkålsfrön

Ris

1 mugg ris
225g grillad paprika
basilika
balsamvinäger

Sallad

saften från en halv citron
en halv kruka koriander
0,5 röd chilifrukt
400g squash

Guacamole

4 salladslökar
en halv kruka koriander
1 färsk röd chili
1 vitlöksklyfta
2 lime
2-3 mogna avokado
1 handfull coctailtomater

Tillbehör

olivolja
salt och peppar
yoghurt


Sätt ugnen på grill.

Lax: Häll en skvätt olivolja i en ugnsfast form. Salta, peppra och smörj in laxen med det finrivna citronskalet.
Lägg allt tillsammans i formen och ställ in i ugnen tills laxen uppnått ca 57 grader.

Ris: Koka riset enligt anvisningen på paketet.

Sallad: Pressa saften från en halv citron i en stor skål, tillsätt olivolja och en rejäl nypa salt och peppar. Finhacka koriandern och chilin, tillsätt sedan i skålen. Hyvla squashen i en matberedaren alternativt förhand och lägg i skålen - rör inte om förrän strax innan serveringen.

Ris: Grovhacka och blanda den grillade paprikan  tillsammans med lite fryst basilika, balsamvinäger, salt och peppar.

Guacamole: Ansa salladslöken och lägg i matberedaren tillsammans med koriandern, chilin, vitlöken, saften från 1 lime och en rejäl skvätt med olivolja. Kör i matberedaren tills du kärnat ur avokadon och delat tomaterna, tillsätt dem sedan i den mixade röran och kör på pulsläget tills allt är blandat.

Ris: Fluffa upp riset med en gaffel och tillsätt paprikablandningen.