Wednesday, January 2, 2013

Världens bästa tomatsoppa!

En fräsch och smakrik tomatsoppa passade perfekt idag! Ett recept av Jamie Oliver som jag har ändrat lite grann. Superbra att göra en vardag när man har ont om tid men ändå vill äta gott! Servera gärna lite tillbehör till soppan såsom bröd och andra grönsaker för att tillföra lite krispighet.

Tips! Ifall soppan skulle kännas för kryddstark kan man servera soppan med lite yoghurt. Min dotter älskar turkisk yoghurt och jag stark mat, så hennes portion brukar nästan bestå av hälften yoghurt och hälften soppa.. Men så hon äter! ;)




Recept, räcker till ca 4 pers:
1 kg plommontomater
250g körsbärstomater
4 vitlöksklyftor
1 färsk chili
2 små rödlökar
4 msk balsamvinäger
basilika (färsk eller fryst)
olivolja
salt 
peppar

Valfritt: färsk bröd, yoghurt, morötter, fänkål och gurka

1. Dela de större tomaterna i kvartar och lägg i en ugnsform tillsammans med körsbärstomaterna och lite olivolja.Dela chilin i två delar och och avlägsna kärnorna för en mindre het soppa, för en mer kryddstark version låter du dem vara och tillsätter dem i sin helhet i formen. Pressa över vitlöksklyftorna, tillsätt salt och peppar och rör om. Stek i ugnen på 225 grader i ca 12-15 min. Rör gärna om någon gång.

2. Grovhacka rödlöken och stek på medelvärme tillsammans med en rejäl nypa salt i en gryta tills de blivit mjuka.Tillsätt balsamvinäger och låt koka in.

3. När tomaterna är klara tillsätter du dem i grytan och låter det koka upp. Smaksätt med basilika och justera kryddningen med salt, peppar och eventuellt lite socker. 

4. När du är nöjd med smaken häller du över hälften av blandningen i en mixer eller blender. Var försiktig, tänk på att det är varmt och lägg gärna en handduk över locket innan du startar maskinen för att undvika spill. Mixa i två omgångar och häller över i en skål. 

Servera gärna med ditt favoritbröd, en klick yoghurt och färska grönsaker som man kan doppa i soppan.





Vill ha fler tips på goda tomatsoppor så har ni några godingar på lager - dela gärna med er!