Friday, March 15, 2013

Porterstek på vildsvin med rostade rotfrukter


Söndagsmiddag på en fredag!Idag blir det porterstek på vildsvin, jag har aldrig tillagat vildsvin tidigare så det skall bli spännande att se hur det smakar.Återkommer med bild och en kommentar om hur det smakade, just nu puttrar den på så fint inne i ugnen. :)

Antal portioner: 4

Ingredienser
800 g vildsvinsstekfärsk timjansteksnöresmör till stekning 
1 st gul lök, skalad och klyftad 
1 st morot, skalad och skivad 
10 st enbär 
8 st svartpepparkorn 
5 dl porter 
1 l viltfond (fond + vatten)
2 dl vispgrädde 
2 msk svartvinbärsgelé 
salt och peppar ev soja
ev maizenamjölRostade rotfrukter1 kg blandade rotfrukter ex. palsternacka, potatis, morot - skalade och klyftade 
oljasalt och peppar Till serveringsvartvinbärsgelé 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Fördela de färska örterna på steken och bind upp den med steksnöre.


3. Bryn steken runt om i smör i en gryta. Salta och peppra.


4. Tillsätt lök och morot, bryn tills allt har fått fin färg. Tillsätt kryddor, porter och viltfond.


5. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del och ställ in grytan i ugnen. Bräsera på svag värme under lock, tills steken har en innertemperatur på ca 68 grader.


6. Lyft upp steken och låt vila i folie. Sätt ugnen på 225 grader.


7. Koka ihop vätskan i grytan tills ca 4 dl återstår.


8. Blanda under tiden rotfrukterna med oljan i en ugnssäker form.


9. Salta och peppra. Rosta dem mitt i ugnen tills de har fått fin färg och är mjuka.