Wednesday, March 23, 2016

Indisk fredagsmiddag: Palak Paneer med halluomi och naanbröd (LCHF)

Smaskig och smakrik vegetarisk fredagsmiddag! Här använder jag mig av färdig halloumiost för tidsbesparing, vilket kan vara en skönt en fredagseftermiddag när man helst av allt bara vill sätta sig till bords och slappna av med en bit god mat och dryck. :)





Receptet går snabbt att tillaga trots alla smakrika kryddor, och avskräcks inte av ingredienslistan - det är mest kryddor.

Ett tips som jag brukar använda mig av när jag lagar mat med mycket kryddor i är att blanda dem i lugn och ro innan man sätter igång - eller varför inte redan dagen innan? Mät upp och häll i ett glas/burk och spara tills kryddorna skall tillsättas.
Annars kan det vara stressigt att läsa recept samtidigt som man skall blanda i 10 olika kryddor utan att de bränns vid..

Servera med basmatiris/blomkålsris, salladsmix och naanbröd.


























Naanbrödet är superenkelt att tillaga och består bara 3 ingredienser, stek länge på lite lägre värme så blir de härligt knapriga! (Kanske inte så lika naanbröd man beställer på indisk restaurang - men lika goda!) Stek gärna i kokosolja för att förstärka kokossmaken. :)




Antal: 4 port

Ingredienser
2 pkt halloumiost, skivad
500g tinad fryst bladspenat
2 stora gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 bit ingefära (stor som en tumme)
1 st färsk chili
2 tomater
2 msk tomatpuré
1 msk bruna senapsfrön
1,5 msk garam masala (krydda)
1 tsk mald kardemumma
1 msk mald spiskummin
1 msk mald korianderpulver
2 tsk gurkmeja
2 tsk chilipulver
2 dl kokosmjölk
ca 2 dl vatten
1 kruka färsk koriander, hackad
salt och peppar
olja att steka i

Glutenfria Naanbröd (ca 3 st)
4 msk tapiokamjöl (finns att köpa i välsorterade matbutiker)
4 msk mandelmjöl
2 dl kokosmjölk
olja att steka

Gör så här:

Koka ris och hetta upp en gryta på medelvärme.

Släng gul lök, vitlök, ingefära och chili i en matberedare tills det är finhackat. Stek i olja tills det får färg utan att brännas, tillsätt sedan kryddorna, tomatpuré och späd med lite vatten så att det blir en kryddpasta.

Skär tomaterna i kuber och tillsätt sedan i grytan tillsammans med spenat och kokosmjölk. Späd med lite vatten om det skulle behövas. Koka i ca 15 min utan lock.

Mixa/rör ihop alla ingredienser till naanbrödet och grädda dem i en stekpanna på medelvärme.

Stek halloumiosten gyllene på båda sidor i lite olja.

Smaka av grytan med salt och peppar och ev. mer kryddor såsom garam masala eller chili. Rör sedan ner koriandern.

Smaklig måltid!