Monday, March 14, 2016

Lördagkväll: Chilensk middag med empanadas och tre olika salsor (LCHF)

I helgen hade vi Chile som mattema (vad det innebär förklaras här) och då blev det empanadas med olika röror till. Kanske inte så autentiskt men jag hade svårt att hitta recept/rätter som passade hela familjen och skulle vara gott på en lördagskväll. Rörorna görs till fördel i förväg så att smakerna hinner sätta sig, undantaget guacamolen som bör göras direkt för att undvika att missfärgas.


Till detta så drack vi ett (för oss) nytt vin som var både rättvisemärkt och ekologiskt; Picunche från Chile, fruktigt och smakrikt med hög syra - jättegott!


Maten blev supergod och uppskattades av alla! Degen misslyckades jag dock med så den blev lite torr, men det var mitt eget fel som inte läste receptet ordentligt.. Fast det gjorde inte så mycket när man hade alla goda röror att doppa i! ;)


Det blev väldigt mycket köttfärsröra i förhållande till deg så det löste vi med att blev göra en gratäng där vi la köttfärs i botten på en form och lite av den utkavlade degen på toppen penslat med lite ägg. Supersmart!


Chilenska Empanadas

Antal: 6 port 

Ingredienser:

Köttfärsröra
600 g nötfärs
1 st hackad gul lök
½ tärnad röd paprika
4 tsk tomatpuré
1 tsk kryddpeppar
3 tsk vitlökspulver
2 tsk lökpulver
2 tsk chilipeppar
2 tsk spiskummin
100 g färskost
2 dl riven ost
salt och peppar

Deg
400 g riven ost
5 msk färskost
ca 50 g pofiber (eller så mycket som behövs)
uppvispat ägg

Gör så här

Röra: Bryn nötfärs och ta ur pannan, stek sedan lök och paprika i lite olja ca 5 min.
Tillsätt köttfärsen, alla kryddor och tomatpurén, stek en stund så att alla kryddor får ta smak. Späd med ca 1 dl vatten om det skulle behövas.
Släng i osten och rör om ordentligt.

Deg: Smält osten i en kastrull och tillsätt färskosten samt pofiber.
Stäng av plattan och rör om tills det blivit en deg.
Baka ut på bord om det skulle behövas (akta då det är varmt).

Montering: Skär ut rundlar av degen och klicka i lite röra, vik ihop och fäst med vatten. Pensla degen med ett uppvispat ägg och ställ in i ugnen på 175 grader i ca 30 min eller tills de fått fin färg.



Pebre - Chilensk tomatsalsa


Ingredienser:
2 stora tomater (alt. blandade körsbärstomater)
1 st gul lök
1 st chili
½ kruka koriander (alt. fryst, öka då mängden)
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
svartpeppar
olivolja
citronjuice

Gör så här
Skär tomaterna i kuber. Finhacka lök, chili, koriander vitlök och blanda med tomaterna. Pressa över en skvätt citron och häll i lite olivolja, rör om och smaka av med salt och peppar.

Chimichurri (my way)


Ingredienser:
1 dl hackad persilja
0,5 dl hackad koriander
1 msk torkad oregano
1 st hackad chili
1 st hackad schalottenlök
½ röd paprika
½ grön paprika
ca 1 dl olivolja
ca 5 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
limejuice

Gör så här
Blanda samman alla ingredienser och smaka av hur mycket olivolja kontra vinäger du vill ha. Jag tycker om hög syra så jag använder mycket vinäger och limejuice samtidigt som jag minskar lite på olivoljan. Avsluta med salt och limejuice.

Guacamole


Ingredienser:
3 st avokado
½ kruka koriander
1 st chili
pressad lime
1 tsk salt

Gör så här
Mixa eller hacka och mosa samman alla ingredienser och smaka av med salt och lime.